Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Pronaatio

Kehollamme on oma järjestelmä iskun vaimentamiseksi, jota kutsutaan pronaatioksi. Se on pyörivä liike, joka tapahtuu, kun laitamme jalkamme maahan, ja se alkaa yleensä kantapään ulkopuolelta ennen kuin rullaamme eteenpäin kohti isovarvasta. Se on tärkeä toiminto kehossamme, joka jakaa jalkaan kohdistuvan kuormituksen.

juoksukengät, joissa on hyvä pehmuste alipronaatiota varten

Se, että ylipronoimme tai ylisupinoimme, on yleensä jotain synnynnäistä, ja on tärkeää muistaa, että se on täysin luonnollista. Jostain syystä jotkut syntyvät tietyllä tavalla ja tietyillä alueilla vahvemmiksi kuin toiset, mikä voi johtaa ongelmiin. Voit saada useita vammoja, jos käytät vääränlaisia ​​jalkineita pronaatiotyyppisi mukaan. Yksi tapa selvittää, mikä sopii sinulle täydellisesti, on kokeilla erilaisia ​​kenkiä ja tuntea, mikä on mukavin jaloillesi.

Ylipronaatio

Ylipronaatiossa huomaat, että jalan sisäpuolella nilkan kohdalla on liiallista sisäänpäin liikettä, kun se osuu maahan esimerkiksi kävelyn tai juoksun aikana, mutta kun istut mukavasti tuolissa, ylipronoitunut jalka näyttää täysin normaalilta. .

Toisin sanoen, jalassa näkee muutoksen vain, kun painat sitä, ja jalan tilanne muuttuu vähemmän, kun jalan alla on tukea esimerkiksi pehmeiltä pinnoilta, kuten matoilta. Ylipronaatioon liittyvä ongelma on aika, jolloin jalka pysyy pronaatioliikkeessä ja kuinka syvälle se menee; jotain, joka estää jalkaa jatkamasta liikettä ja palaamasta supinaatioon.

Jokainen askel, jonka otamme ylipronoituessamme, johtaa kehon epätasapainoon ja edelleen liialliseen kulumiseen jänteissä, nivelissä, lihaksissa ja nivelsiteissä.

Tyypillisiä oireita , joita saatat kokea ylipronoituneilla jaloilla, ovat:

  • Plantar fasciitis / kantapää kannus
  • Akillesjännetulehdus
  • Kipu jalkapohjassa
  • Selkäkipu
  • Shin tulehdus
  • Polvikipu

Selitämme myöhemmin artikkelissa, kuinka voit tarkistaa kotona, onko sinulla ylipronaatiota jalassa.

Alipronaatio

Alipronaatiossa jalkasi voivat olla jäykkiä ja niillä voi olla korkeampi jalka jalka ja kaari. Joissakin tapauksissa voi olla niin, että vain kantapää ja varpaat joutuvat kosketuksiin pinnan kanssa. Kuorma on silloin liiallinen verrattuna niille, joilla on normaalimpi pronaatio. Tämä tarkoittaa, että ihmiset, joilla on alipronoituneet jalat, tarvitsevat paljon pehmustetta välttääkseen loukkaantumiseen johtavan stressin.

Syy siihen, miksi jaloissasi saattaa esiintyä supinaatiota, on yleensä synnynnäinen, mutta se voi johtua myös jalan, nilkan tai säären tiettyjen lihasten heikkoudesta – heikkous voi johtua seuraavista:

  • Väärät jalkineet
  • Virhe rungossa
  • Tai jalkaan saamasi vamma, joka aiheutti ongelmia lihaksille tai jänteille

Liian selässä oleva jalka ei pysty sopeutumaan pintaan, jolla se kävelee, ja jalkaa ympäröivät lihakset ja luut joutuvat työskentelemään kovemmin säilyttääkseen tasapainon. Ajan myötä tämä aiheuttaa jännitteitä kehon eri osiin, mukaan lukien pohkeet, polvet, lonkat ja selkä - ja johtaa vammoihin. Jos se ei pelota sinua, yksinkertaisesti sanottuna se heittää jakoavaimen koko kehoosi ja johtaa vinoon ja loukkaantumiseen, jos ongelmaa ei korjata.

Samalla tavalla kuin ylipronaatiossa, voit huomata, jos sinulla on tällainen pronaatio, kun painat jalkaa. Toisin kuin ylipronaatio, alipronoituneet näkevät jalkakulman ulospäin.

Mitä voit tehdä itse :

  • Käytä kenkiä, jotka tarjoavat erityisen hyvän pehmusteen ja mahdollisesti lisätukea jalan pitkittäiskaaressa.
  • Yritä välttää korkokenkiä ja kenkiä, joissa on ohuempi pohja. Jos sinulla on ohuet pohjalliset kengät, osta pohjallinen, joka voi tarjota hieman ylimääräistä tukea.
  • Yritä välttää kävelyä ja juoksemista kovilla pinnoilla, kuten betonilattioilla ja vastaavilla, sillä jalka viihtyy paremmin pehmeillä pinnoilla. Tämä stimuloi jalan lihaksia ja nivelten toimintaa. Jos työskentelet sairaalassa tai vastaavassa, jossa on kova pinta, panosta kenkiin, joissa on hyvä pehmuste, jotta kantapää ei kulu.

Kuinka tarkistaa se itse

Ohjeet ylipronaatioon:

Nopea ja helppo tapa nähdä, oletko ylipronoitunut, on katsoa tavallisten kenkien pohjaa ja huomata, missä sinulla on eniten kulumista. Jos suurin osa kulumisesta on pohjan sisäpuolella lähellä kantapäätä ja isovarvasta, on mahdollista, että olet ylipronaatiossa. Saatat myös huomata, että kengät kallistuvat sisäänpäin, kun katsot niitä tasaisella alustalla.

Seuraava askel on riisua sukat ja katsoa paljaita jalkojasi. Onko sinulla matala jalkaholvi tai litteät jalat? Tämä voi olla merkki siitä, että olet ylipronoitunut.

Ne, jotka ylipronoivat, kokevat myös vaihteluvälin

Takaisin blogiin