Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Vad är pronation, underpronation och överpronation?

Pronation

Vår kropp har ett eget system för att absorbera stötar, vilket kallas pronation. Det är en rullande rörelse som sker när vi sätter ner foten på marken, och vanligtvis börjar det på utsidan av hälen innan det rullar framåt mot stortån. Det är en viktig funktion i vår kropp som fördelar den belastning som foten utsätts för.

löparskor med bra dämpning för underpronation

Att överpronera eller översupinera är vanligtvis något vi föds med, och det är viktigt att komma ihåg att det är helt naturligt. Av någon anledning är vissa födda med en starkare tendens åt ett visst håll eller i vissa områden än andra, vilket kan leda till problem. Man kan utveckla olika skador på grund av felaktiga skor för den typ av pronation man har. Ett sätt att ta reda på vad som passar perfekt för dig är att prova olika skor och känna efter vad som är mest bekvämt för dina fötter.

Överpronation

Vid överpronation kommer du att märka att insidan av foten vid ankeln har en överdriven inåtgående rörelse när den träffar marken vid gång eller löpning. När du däremot sitter bekvämt på en stol kommer den överprononerade foten att se helt normal ut.

Med andra ord ser man bara en förändring i foten när den belastas, och situationen i foten förändras i mindre grad när den har stöd under foten, till exempel från mjuka ytor som mattor. Problemet med överpronation är hur länge foten stannar i pronationsrörelsen och hur djupt den går; något som hindrar foten från att återgå till supination.

Varje steg vi tar när vi överpronerar leder till en obalans i kroppen och vidare till överdriven belastning på senor, leder, muskler och ledband.

Typiska symptom som man kan uppleva med överpronation är:

  • Plantar fasciit / hälsporre
  • Achilles tendinit
  • Smärta i fotsulan
  • Ryggsmärta
  • Benhinneinflammation
  • Knäsmärta

Vi kommer att förklara längre fram i artikeln  hur du kan kontrollera hemma om du kan ha överpronation i foten.

Underpronation

Vid underpronation kan dina fötter kännas stela och ha en högre vrist och fotvalv. Ibland är det bara hälen och tårna som kommer i kontakt med marken, vilket innebär att belastningen blir mer koncentrerad jämfört med de som har en mer normal pronation. Det innebär att personer med underpronation behöver bra stötdämpning för att undvika skador.

Orsaken till att fötterna kan supinera är oftast medfödd, men det kan också bero på svaghet i vissa muskler i foten, ankeln eller benet – svagheten kan vara resultatet av:

  • Fel skor
  • En kroppsjustering
  • Eller en skada du ådrog dig i foten som orsakade problem för muskler eller senor

En fot som är överdrivet supinerad kan inte anpassa sig till underlaget den går på, och muskler och ben runt foten måste arbeta hårdare för att bibehålla balansen. Det kan med tiden leda till spänningar i olika delar av kroppen, inklusive vader, knän, höfter och rygg, och kan leda till skador. För att förenkla det, så kan man säga att det ställer till det för hela kroppens balans och kan leda till feljusteringar och skador om problemet inte åtgärdas.

På samma sätt som vid överpronation kan man märka om man har denna typ av pronation när man belastar foten. Till skillnad från överpronation kommer de som underpronerer att se att foten vinklar utåt.

Vad du kan göra själv :

  • Använd skor som ger extra bra dämpning och eventuellt extra stöd i fotens längsgående fotvalv.
  • Försök att undvika högklackade skor och skor med tunnare sulor. Har du skor med tunn sula, köp en innersula som kan ge lite extra stöd.
  • Försök att undvika att gå och springa på hårt underlag, som betonggolv eller liknande, då foten trivs bättre på mjuka underlag. Detta för att stimulera fotens muskler och ledfunktion. Jobbar du på sjukhus eller liknande, där det är hårt underlag, investera i skor med bra dämpning så att hälen inte slits ner.

 

Hur man kontrollerar det själv

Riktlinjer för överpronation:

En snabb och enkel metod för att se om du överpronera är att titta på undersidan av dina vanliga skor och notera var slitage är mest märkbart. Om det mesta av slitage syns på insidan av sulan nära hälen och stortån är det stor sannolikhet att du överpronera. Du kan också observera om dina skor tenderar att luta inåt när de ligger på en platt yta.

Nästa steg är att ta av dig sockorna och titta på dina fötter barfota. Har du en låg båge eller platta fötter? Det kan vara tecken på överpronation.

De som överpronerar upplever även en rad

Tillbaka till blogg