Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Vad är pronation, underpronation och överpronation?

Pronation

Vår kropp har sitt eget system för att absorbera stötar, vilket kallas pronation. Det är en rullande rörelse som sker när vi sätter ner foten på marken, och den börjar oftast på utsidan av hälen innan den rullar framåt mot stortån. Det är en viktig funktion i vår kropp som fördelar den belastning foten utsätts för.

löparskor med bra dämpning för underpronation

Att vi överpronerar eller översupinerar är oftast något vi föds med, och det är viktigt att komma ihåg att det är helt naturligt. Av någon anledning föds vissa starkare på ett visst sätt och inom vissa områden än andra, vilket kan leda till problem. Du kan utveckla ett antal skador till följd av felaktiga skor för den typ av pronation du har. Ett sätt att ta reda på vad som passar dig perfekt är att prova olika skor och känna vad som är mest bekvämt för dina fötter.

Överpronation

Vid överpronation kommer du att märka att insidan av foten vid fotleden har en överdriven rörelse inåt när den träffar marken vid till exempel gång eller löpning, men när du sitter bekvämt i en stol kommer den överpronerade foten att se helt normal ut .

Man ser med andra ord en förändring i foten först när man lägger vikt på den, och situationen i foten förändras i mindre utsträckning när man har stöd under foten från till exempel mjuka ytor som mattor. Problemet med överpronation är den tid foten stannar i pronationsrörelsen och hur djupt den går; något som hindrar foten från att fortsätta rörelsen och återgå till supination.

Varje steg vi tar när vi överpronerar leder till obalans i kroppen och vidare till överdrivet slitage på senor, leder, muskler och ligament.

Typiska symtom du kan uppleva med överpronerade fötter inkluderar:

  • Plantar fasciit / hälsporre
  • Achilles tendinit
  • Smärta i fotsulan
  • Ryggont
  • Bensinflammation
  • Knäsmärta

Vi kommer att förklara längre fram i artikeln hur du kan kontrollera hemma om du kan ha överpronation i foten.

Underpronation

Med underpronation kan dina fötter vara stela och ha högre vrist och fotvalv. I vissa fall kan det vara så att endast häl och tår kommer i kontakt med underlaget. Belastningen blir då överdriven i motsats till de som har en mer normal pronation. Det betyder att personer med underpronerade fötter behöver mycket dämpning för att undvika stressen som leder till skador.

Anledningen till att dina fötter kan ha supination är vanligtvis medfödd, men det kan också bero på en svaghet i vissa muskler i foten, fotleden eller benet - svagheten kan bero på:

  • Fel skor
  • En felställning i kroppen
  • Eller en skada du ådrog dig i foten som orsakade problem för muskler eller senor

En fot som är överdrivet supinerad kommer inte att kunna anpassa sig till underlaget den går på, och musklerna och benen runt foten kommer att behöva arbeta hårdare för att upprätthålla balansen. Med tiden kommer detta att skapa spänningar i olika delar av kroppen, inklusive vader, knän, höfter och rygg – och kommer att leda till skador. Om det inte skrämmer dig, lägg det helt enkelt och kastar en skiftnyckel i hela din kropp och kommer att leda till felinställning och skada om problemet inte åtgärdas.

På samma sätt som vid överpronation kommer du att kunna märka om du har den här typen av pronation när du lägger vikt på foten. I motsats till överpronation kommer de som underpronerar att se fotens vinkel utåt.

Vad du kan göra själv :

  • Använd skor som ger extra bra dämpning och eventuellt extra stöd i fotens längsgående fotvalv.
  • Försök att undvika högklackade skor och skor med tunnare sulor. Har du skor med tunn sula, köp en innersula som kan ge lite extra stöd.
  • Försök att undvika att gå och springa på hårt underlag som betonggolv och liknande då foten trivs bättre på mjuka underlag. Detta för att stimulera fotens muskler och ledfunktion. Jobbar du på sjukhus eller liknande, där det är hårt underlag, investera i skor med bra dämpning så att hälen inte slits ner.

Hur man kontrollerar det själv

Riktlinjer för överpronation:

Ett snabbt och enkelt sätt att se om du överpronerar är att titta längst ner på dina vanliga skor och lägga märke till var du har mest slitage. Om det mesta av slitaget är på insidan av sulan nära hälen och stortån, är chansen stor att du överpronerar. Du kanske också märker att dina skor lutar inåt när du tittar på dem på en plan yta.

Nästa steg är att ta av dig strumpor och titta på dina bara fötter. Har du ett lågt fotvalv eller plattfot? Detta kan vara ett tecken på att du överpronerar.

De som överpronerar upplever också en räckvidd

Tillbaka till blogg